Krispigt friterad taiwanesisk kyckling täckt med en sötsur sås, ett aromatiskt kryddsalt och friterad thaibasilika. Äts tillsammans med nykokt jasminris. Löjligt gott!
Ingredienser
Kyckling:
450gkycklinglårfilé
1tskkinesisk five spice
1tskriven färsk ingefära
1mskljus soja
1mskmirin
1tsksocker
1tskMSG
Svartpepparnymald
Potatismjöltill panering
Rapsolja till fritering
Kung Pao-sås:
½dlrisvinäger
½dlsocker
¾dlvatten
2-3vitlöksklyftortunt skivade
2-3tunna skivor färsk ingefära
1tskchiliflakes
1-2tskmaizenablandning(lika delar maizena + vatten)
Kryddsalt:
2tskfänkålsfrön
2tsksichuanpeppar
2tskflingsalt
½tskMSG
Till servering:
En näve färsk thaibasilika
Nykokt jasminris
Gör så här:
Marinera kycklingen med five spice, ingefära, soja, mirin, socker, MSG och svartpeppar. Låt marinera minst 1 timme men gärna längre.
Rosta fänkålsfrön och sichuanpeppar i en torr panna. Mortla fint tillsammans med flingsalt och MSG. Ställ åt sidan.
Koka upp risvinäger, socker, vatten, tunt skivad vitlök, ingefära och chiliflakes i en liten kastrull. Låt sjuda 3–4 minuter. Red med maizenablandningen till en lätt simmig sås. Lyft ur ingefäran och ställ åt sidan.
Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull till 170°C. Vänd de marinerade kycklingbitarna i potatismjöl och fritera i omgångar tills gyllene och krispiga, ca 4–5 minuter. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.
Fritera thaibasilikan tills bladen blir krispiga, tar bara några sekunder (försiktigt - det skvätter från oljan när man lägger i thaibasilikan). Lyft över på hushållspapper.
Lägg upp kycklingen, skeda över kung pao-såsen, toppa med en generös mängd kryddsalt och krispig thaibasilika. Servera med jasminris!