En fantastiskt fräsch, god och frasigt stekt havsaborre läggs över en smakexplotion i form av en beurre blanc, uppsmakad med fänkål, tomat, vitlök och olivolja för att hålla oss kvar med foten i det fantastiska medelhavsköket. Den syrliga och somriga tomat/zucchini-salladen kompletterar den tunga smörsåsen och fisken på precis rätt sätt! Havsabboren kan givetvis bytas ut till t.ex gös, torsk eller någon annan vit fisk. Ren och okonstlad matglädje, laga och njut!
Ingredienser
1mskOlivoljaTill stekning
2mskSmörTill stekning
500-600gSeabassFör 2 portioner rekommenderas en fisk på runt 600g
1stFänkål
2stVitlöksklyfta
3mskKycklingbuljong
Smörsås
1stVislöksklyfta
0,5stGul lök
0,5stFänkål
1stPlommontomat
5kvistarTimjan
2mskOlivoljaAnvänd en extra virgin olivolja att smaka upp såsen med, t.ex Kolympari olivolja.
100gSmör
Tomat/Zucchinisallad
5stPlommontomater
0,5stZucchini
1stVitlöksklyfta
1stCitron
1knippeBasilika
5kvistarTimjan
1mskOlivolja
Gör så här:
Seabass
"Butterfly" stycka fisken. Om det känns svårt så filea den som vanlligt.
Lägg fisken med skinsidan uppåt, salta skinnet och ställ in fisken i kylen utan plastfilm! Den får gärna ligga i några timmar, detta är ett viktigt steg för att få skinnet krispigt.
Värm en het stål-eller gjutjärnspanna, i med lite olja och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Salta lite försiktigt Låt nu fisken ligga i 2-3 minuter.
Nu är det dags att vända på fisken. Släng i en duktig mängd smör och timjan. nu så räcker det att man drar stekpannan åt sidan och låter smöret fräsa på tills det svalnar. Fisken kommer då försiktigt tillagas lagom till servering till perfektion.
Tomat/fänkål smörsås
Finhacka gul lök och fänkål.
Svetta löken och fänkålen. här är det viktigt att det inte får någon färg.
"Krossa" en tomat i handen så att vätskan pressas ur och släng med en vitlöksklyfta att fräsa i en minut.
I med vitt vin och vitvinsvinäger och timjan.
låt reducera i ca 10 minuter på medelhög värme. Börjar vätskan försvinna så tillsätt bara lite vatten till reduktionen.
Sila av reduktionen.
Montera ner smör i två omgångar. Koka upp såsen (kom ihåg att den kan spricka om den kokas för hårt) efter första omgången och montera sedan ner nästa omgång smör. Smaka av med salt och en god olivolja!
Brässerad fänkål
Skär fänkål i stora skivor.
Stek lätt i smör och tillsätt kycklingbuljong.
Låt skjuda ca 5 minuter per sida. Buljongen får gärna nästan reducera bort, då karameliseras fänkålen och får en otroligt god och koncentrerad smak.
Smaka av med salt.
Tomat/Zucchinisallad
Skiva zucchinin och tomaterna.
Stek zucchinin snabbt i en het panna, här ska den gärna få färg men inte bli för tillagad.
Blanda sedan upp med rikligt med citronjuice + cest, vitlök, örter och olivolja.