Friterad kyckling, sötsur sås och thaibasilika

Friterad kyckling, sötsur sås och thaibasilika

Portioner:

2

Tid:

1 timme 20 minuter

Krispigt friterad taiwanesisk kyckling täckt med en sötsur sås, ett aromatiskt kryddsalt och friterad thaibasilika. Äts tillsammans med nykokt jasminris. Löjligt gott!

Ingredienser  

Kyckling:
  • 450 g kycklinglårfilé
  • 1 tsk kinesisk five spice
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk mirin
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk MSG
  • Svartpeppar nymald
  • Potatismjöl till panering
  • Rapsolja till fritering
Kung Pao-sås:
  • ½ dl risvinäger
  • ½ dl socker
  • ¾ dl vatten
  • 2-3 vitlöksklyftor tunt skivade
  • 2-3 tunna skivor färsk ingefära
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1-2 tsk maizenablandning (lika delar maizena + vatten)
Kryddsalt:
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 tsk sichuanpeppar
  • 2 tsk flingsalt
  • ½ tsk MSG
Till servering:
  • En näve färsk thaibasilika
  • Ny­kokt jasminris

Gör så här:

  1. Marinera kycklingen med five spice, ingefära, soja, mirin, socker, MSG och svartpeppar. Låt marinera minst 1 timme men gärna längre.
  2. Rosta fänkålsfrön och sichuanpeppar i en torr panna. Mortla fint tillsammans med flingsalt och MSG. Ställ åt sidan.
  3. Koka upp risvinäger, socker, vatten, tunt skivad vitlök, ingefära och chiliflakes i en liten kastrull. Låt sjuda 3–4 minuter. Red med maizenablandningen till en lätt simmig sås. Lyft ur ingefäran och ställ åt sidan.
  4. Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull till 170°C. Vänd de marinerade kycklingbitarna i potatismjöl och fritera i omgångar tills gyllene och krispiga, ca 4–5 minuter. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.
  5. Fritera thaibasilikan tills bladen blir krispiga, tar bara några sekunder (försiktigt – det skvätter från oljan när man lägger i thaibasilikan). Lyft över på hushållspapper.
  6. Lägg upp kycklingen, skeda över kung pao-såsen, toppa med en generös mängd kryddsalt och krispig thaibasilika. Servera med jasminris!

Klart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg