Friterad kyckling, sötsur sås och thaibasilika
Portioner:
2Tid:
1 timme 20 minuterKrispigt friterad taiwanesisk kyckling täckt med en sötsur sås, ett aromatiskt kryddsalt och friterad thaibasilika. Äts tillsammans med nykokt jasminris. Löjligt gott!
Ingredienser
Kyckling:
- 450 g kycklinglårfilé
- 1 tsk kinesisk five spice
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 1 msk ljus soja
- 1 msk mirin
- 1 tsk socker
- 1 tsk MSG
- Svartpeppar nymald
- Potatismjöl till panering
- Rapsolja till fritering
Kung Pao-sås:
- ½ dl risvinäger
- ½ dl socker
- ¾ dl vatten
- 2-3 vitlöksklyftor tunt skivade
- 2-3 tunna skivor färsk ingefära
- 1 tsk chiliflakes
- 1-2 tsk maizenablandning (lika delar maizena + vatten)
Kryddsalt:
- 2 tsk fänkålsfrön
- 2 tsk sichuanpeppar
- 2 tsk flingsalt
- ½ tsk MSG
Till servering:
- En näve färsk thaibasilika
- Nykokt jasminris
Gör så här:
- Marinera kycklingen med five spice, ingefära, soja, mirin, socker, MSG och svartpeppar. Låt marinera minst 1 timme men gärna längre.
- Rosta fänkålsfrön och sichuanpeppar i en torr panna. Mortla fint tillsammans med flingsalt och MSG. Ställ åt sidan.
- Koka upp risvinäger, socker, vatten, tunt skivad vitlök, ingefära och chiliflakes i en liten kastrull. Låt sjuda 3–4 minuter. Red med maizenablandningen till en lätt simmig sås. Lyft ur ingefäran och ställ åt sidan.
- Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull till 170°C. Vänd de marinerade kycklingbitarna i potatismjöl och fritera i omgångar tills gyllene och krispiga, ca 4–5 minuter. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.
- Fritera thaibasilikan tills bladen blir krispiga, tar bara några sekunder (försiktigt – det skvätter från oljan när man lägger i thaibasilikan). Lyft över på hushållspapper.
- Lägg upp kycklingen, skeda över kung pao-såsen, toppa med en generös mängd kryddsalt och krispig thaibasilika. Servera med jasminris!